A+ A A-

Новини

Изложба @Betahouse | #ДайНаКирилица

Огромна част от българите, особено по-младото поколение, не използва родната си кирилица, когато комуникира в дигиталното пространство, а и извън него. Не само в личната, но и в професионалната си кореспонденция, много българи поддържат употребата на т.нар. “шльокавица”, известна още и като “маймуница” – смесица от латински букви и цифри, посредством които изразяват мисълта си.

Чрез изложбата #ДайНаКирилица ще бъде показано визуалното превъзходство на кирилицата и ще се осмее “шльокавицата”. Целта е да бъде онагледена не само лесната и естествена четимост на български текст, написан на българска азбука, но и да покажем кирилицата и нейните букви като красиви и естетически форми, достойни за визуална адмирация.

За целта едни от най-добрите графични дизайнери – Николай Ванчев, творчески директор на Publicis Sofia, Евелина Георгиева-Браткова, Асен Петров и Иван Христов (Fontan2) ще представят серия от постери, чиито обект са реални примери от употребата на “шльокавица”, цитати от известни български литературни и музикални произведения, както и техни лични послания, които ще бъдат изобразени паралелно на 6liokavicтa и на кирилица.

От 28 Май до 11 Юни
Бетахаус София

ул.Крум Попов 56-58